torsdag 18 april 2013

NIE-nummer klart


I den här byggnaden tillbringade vi åtskilliga timmar. Det är Murciaregionens lokala kontor för den spanska motsvarigheten till Migrationsverket i Sverige. Här söker man uppehållstillstånd, söker Residencia (bosatt och skattar i Spanien) och NIE-nummer. NIE-nummer är ett identitetsnummer för utlänningar och förutsättning för att ha kontakt med myndigheter och banker. Utan det numret kan man inte öppna bankkonto eller köpa hus.

När vår dotter tillbringade en termin i en spansk högstadieskola för fem år sedan var vi med och skaffade NIE till henne. Så vi hade en bild av att man tar med sig sitt pass, går in på ett kontor för detta och kommer ut en halvtimma senare...klart.

Riiiktigt så gick det inte till nu. Och det kan förändras från månad till månad. Vår mäklare som var med gör detta ofta och förundras ändå över att det kan fungera olika hela tiden. Vi fick ställa oss i en lång kö som ringlade ut ur huset och blev direkt tillsagda av en polis att det tar minst en hel dag av köande, oftast två. Man är ju inte direkt van vid i Sverige att tillbringa två dagar i kö hos en myndighet. Vi var oerhört tacksamma för att vår mäklare var med som tolk, det är helt obegripligt om man inte pratar bra spanska. Engelskan är inte gångbar här i någon större utsträckning.

Först skulle man köa för att få ett papper med stämpel. Sen ska man gå till nästa kö där polisen sen kan skriva på. Sen tar man det pappret och går och betalar en avgift på 9€/person. Om inte personen i den kassan är och fikar vill säga, då får man vänta en stund på att den disken ska öppna. Sen tar man pappret och beviset att man betalat och går till den kön man började i och lämnar in det där. Sen väntar man tills någon annan handläggare skriver in det i datorn och man får sitt officiella NIE och ett intyg på det.

Nu tog det inte två dagar utan snarare en dryg halvdag tack vare vår effektiva hjälp, vilket vi var oerhört tacksamma för.

Det finns flera kontor i regionen och det bör man nog välja med omsorg. Det kan ta upp till en vecka innan numret är klart och man får hämta det på det lokala kontoret. Här är bra att ta hjälp av människor som är insatta i systemet. Man kan också skaffa NIE på ambassader eller via fullmakt och ombud.

4 kommentarer:

  1. Hola! Grattis till det nya boendet och att ni verkligen valt ett riktigt paradis. Har haft ett ställe därnere sedan 1991 och visst är det ett underbart ställe!

    Allt har fungerar perfekt för mig/oss men var nere för att betala min fastighets-skatt och fick till svar att det inte gick då jag inte hade något NIE. Fungerat bra utan men denna gång var det stopp. Tänkte om du kunde rekommendera om det är bättre att ansöka därnere eller från konsulat i Sverige. Har bara Spanska grannar och de hjälper till om jag frågar. Ska ner i Augusti för att göra detta och har fått reda på att det kan ta lång tid om man går genom konsulat i Sverige så det kanske är bättre att ta det på plats med Spansk grannes hjälp?

    Var i Santiago bor ni? Jag/vi befinner oss på Carril de las Palmeras, precis på gränsen mellan Santiago och San Pedro, längst ut mot havet.

    Hoppas du kan ge lite råd och att vi kanske kan träffas framöver, skulle vara kul då det inte är så många Svenskar i området!

    Hasta luego!

    SvaraRadera
  2. Hej! Såg inte din kommentar förrän nu, sorry!
    Vi bor alldeles snett bakom det nerlagda sjukhuset och jag håller med...vilken plats att bo på! Vi är så nöjda!

    Ett NIE-nummer görs på en dag eller två på plats. Det var en del köer och väntande, men vi fick med oss det samma dag faktiskt. Reglerna varierar dessvärre från kontor till kontor...ibland får man vänta en vecka, ibland får man det direkt. Min spanska är inte så bra, så vi var direkt beroende av någon som kan språket väl. Så grannarna låter klokt :)

    Vore kul att ses någon gång!

    SvaraRadera
  3. Ingen fara:) Hoppas verkligen ni trivs i den nya lägenheten och i Santiago, jag älskar det. Nämn det inte för för många för det är ju ett riktigt paradis man nästan vill ha för sig själv:) Tack för rådet om NIE men jag fixade det genom konsulatet i Göteborg. Har funkat utan sedan början på 90-talet men nu var man tvungen att ha det och det var när jag skulle betala skatten av alla grejer!

    Vore verkligen kul att ses någon gång! Ska ni bo där eller åka ner för längre perioder?

    Ha det bra och hasta luego:)

    SvaraRadera
  4. Bra att det löst sig med NIE-numret! Jag trivs också fantastiskt bra här. Mina föräldrar har haft hus här sen 1988, så jag har tillbringat mycket tid i Santiago, men vill nu stå på egna ben i eget boende :).

    Vi kommer åka ner på semester och ledigheter så fort vi får möjlighet och jobbet medger. Men vi längtar ständigt ner just nu!

    SvaraRadera